Zioła prowansalskie Herbes de Provence

To nazwa mieszanki ziół pochodząca z Prowansji we Francji, używana do przyprawiania wielu potraw.

Mieszanka może składać się z niżej wymienionych suszonych ziół [1]:

  1. Bazylia pospolita Ocimum basilicum L.
  2. Szałwia lekarska Salvia officinalis L.
  3. Mięta pieprzowa Mentha xpiperita
  4. Cząber ogrodowy Satureja hortensis L.
  5. Lebiodka pospolita, czyli oregano Orgianum vulgare L.
  6. Majeranek ogrodowy, inaczej Lebiodka majeranek Orgianum majorana L.
  7. Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis L.
  8. Tymianek pospolity Thymus vulgaris L.

Skład mieszanki może się różnić w zależności od producenta przyprawy. Na przykład mieszanka ziół prowansalskich oferowana przez sieć handlową Tesco zawiera rozmaryn, tymianek, cząber, bazylię i estragon [2], a mieszanka Prymat - oregano, cząber, rozmaryn, majeranek i tymianek [3].

Ziół prowansalskich używa się do przyprawiania zup, potraw mięsnych, farszów, pasztetów, sosów, serów i past [1].

Powrót do zielarstwo (kategoria)


Uwaga: Nazwy produktów i producentów oraz skład ich produktów mają charakter informacyjny.

Źródło:

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia. Po dodaniu komentarza i wróceniu do strony należy ją odświeżyć, klikając klawisz na klawiaturze F5 (aby uniknąć podwojenia wpisu).

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka). Komentując wpis wyrażasz zgodę na przetwarzanie i przechowywanie danych związanych z tożsamością w internecie.

Skomentuj jako pierwszy

Menu :