Przetwory z róży

Róże możemy użyć dekoracji naszych ogrodów lub pomieszczeń, a także do zrobienia przepysznych przetworów.


Kruszon różany

Składniki:

Płatki z 3 róż zalewa się szklanką koniaku i zostawia na 2-3 godziny. Po tym czasie z nalewki wyjmuje się płatki, a następnie dolewa się wino i szampan. Aby kruszon wyglądał bardziej estetycznie, można dodać kilka czerwonych płatków róży.


Likier różany

Składniki:

Płatki róży zalewa się połową litra wody i zostawia pod przykryciem na 2 dni. Po tym czasie zimny wyciąg z płatków należy przesączyć przez gazę. Do przesączonego wyciągu dodaje się pół litra koniaku, cukier i cynamon i zostawia się pod przykryciem na 14 dni. Po 14 dniach filtrujemy i przelewamy likier do czystego naczynia.


Krem różany

Składniki:

Z 3/4 litra śmietany odlewamy filiżankę a pozostałą część gotujemy z płatkami róży i cukrem. Po ostygnięciu śmietanę należy przecedzić i dodać 6 żółtek zmiksowanych w świeżej śmietanie (filiżanka). Całość zagrzewamy, aż masa wypłynie do góry. Szybko zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy 25 g rozpuszczonej żelatyny z pianą z białek. Całość rozlewamy do salaterek i czekamy aż zakrzepnie.


Marmolada różana


Artykuły pokrewne

Dzika róża Rosa canina L.


Źródło:
  1. Gottschalk W. Terpińska-Ostrowska H. (tłum.) 1991. Poradnik dla miłośników róż. PWRiL, Warszawa.