Napój z drożdży

Napój z drożdży to dodatkowa dawka witaminy B oraz białka dla naszego organizmu. Napój ten pomaga w zwalczaniu wysypki, wrzodów skórnych, trądziku młodzieńczego, wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i układ odpornościowy.


Przepis na napój z drożdży

  1. Do 3 dag drożdży piekarskich dodajemy 2 duże łyżki cukru.
  2. Drożdże razem z cukrem przenosimy do butelki lub innego naczynia o pojemności 0,75 L.
  3. Całość zalewamy chłodną, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy.
  4. Po kilku godzinach napój można zacząć pić.

Stosowanie

Jedną szklankę napoju drożdżowego należy pić 3 godziny po posiłku, raz dziennie.

Po pięciu dniach powinno się zrobić przerwę na 8-10 dni. Kuracja drożdżowa nie powinna trwać dłużej niż 30-40 dni wraz ze wspomnianymi przerwami.

Dzieci mogą pić napój drożdżowy, ale dawka napoju powinna być zmniejszona o połowę.


W sieci znajduje się wiele artykułów mówiących o tym, że żywe drożdże mogą negatywnie wpłynąć na organizmy przebywające w naszym układzie pokarmowym.


Powrót do zielarstwo (kategoria)


Źródło:
  1. Sroka F. 1989. Zielnik klasztorny Ojca Grzegorza. Novum, Warszawa.