Warzywa, Warzywo, Rośliny warzywne

Kategoria: Ogrodnictwo > Warzywnictwo


Definicja:

Jednoroczne, Dwu- lub wieloletnie rośliny zielne (o nie zdrewniałej łodydze) służące w całości lub części (np. owoce, nasiona, pędy, liście, kwiatostany, korzenie) jako pokarm dla człowieka. Mogą być spożywane na surowo lub po ugotowaniu, w stanie świeżym, także w przetworach. Niektóre z nich (czosnek, chrzan, koper ogrodowy) mogą służyć jako przyprawy. Uprawa roślin warzywnych wchodzi w zakres warzywnictwa, choć niektóre warzywa (marchew, kapusta) rozpowszechnione są w uprawie polowej. Rośliny warzywne stanowią ważne źródło witamin, związków mineralnych oraz błonnika, a warzywa z rodziny motylkowatych (Fabaceae) są bogate w białko roślinne.


Źródło:
  1. Łąkowski R. 1989. Encyklopedia Powszechna PWN, wydanie trzecie, PWN, Warszawa.