Cięcie porzeczki czarnej

W profesjonalnej uprawie porzeczki czarnej cięcie jest jednym z najważniejszych zabiegów wpływających na owocowanie, zdrowotność roślin i zmechanizowanie zbioru. W ogrodach przydomowych cięcie porzeczki pozwoli na uzyskanie korzystnego pokroju tego krzewu [1,3].


Ważne informacje wstępne:

Porzeczka czarna owocuje głównie na pędach rocznych i dwuletnich (głównych, bądź bocznych). Opisany niżej zabieg cięcia porzeczki dotyczy plantacji, na których uprawia się porzeczkę na owoc. Sposób cięcia oraz ilość wyciętych pędów może czasami zależeć od czynników takich jak: porażenie przez choroby i szkodniki, stanowisko, zabiegi uprawowe (nawożenie, nawadnianie), okresy nieurodzaju, silne mrozy i susze, odmiana porzeczki, rodzaj plantacji itd.


Cel skracania pędów:

Skracanie pędów wykonuje się, aby zapewnić roślinom dobre warunki świetlne, poprawić dostęp do świeżego powietrza, umożliwić lepszy dostęp do owoców podczas zbioru i pobudzić (odmłodzić) krzew do wydawania zdrowych, silnych i owoconośnych pędów [1].


Cięcie porzeczki czarnej:

Poprzez cięcie rozumiemy zabieg skracania lub usuwania pędów. U porzeczki czarnej pierwsze skracanie pędów przeprowadza się zaraz po posadzeniu krzewów do gruntu. Po posadzeniu porzeczki, tniemy porzeczkę tuż przy ziemi, zostawiając 2-3 pąki (oczka)[1,2]. Takie cięcie pobudzi roślinę do lepszego rozkrzewienia - roślina przeznaczy większość sił witalnych na prawidłowe ukorzenienie się, później na wydanie silnych zdrowych pędów. Sadzenie i pierwsze cięcie krzewów porzeczki najlepiej jest przeprowadzić na jesień [1,2], ponieważ wtedy roślina ma czas na ukorzenienie się i regenerację. Po ścięciu i wyschnięciu blizn warto rośliny przykryć cienką warstwą (2-3 cm) lekkiej ziemi, trocin lub liści, aby zabezpieczyć rośliny przed przemarznięciem. Cięcie po posadzeniu można przeprowadzić także wiosną, jednak wtedy należy wykonać je jak najwcześniej, zanim rośliny rozpoczną wegetację (ruszą soki). Porzeczki charakteryzują się intensywnym rozwojem właśnie na wiosnę, dlatego wszystkie zabiegi cięcia należy wykonać na przedwiośniu [1].

Po pierwszym cięciu, porzeczki wypuszczą około 4-6 silnych pędów. Nie należy ciąć porzeczki przez 2-3 lata od pierwszego, właściwego cięcia, z wyjątkiem usuwania chorych, cienkich, połamanych i pokładających się pędów.

W 4 roku uprawy, porzeczka wchodzi w pełnię owocowania - należy wtedy rozpocząć cięcie odmładzające. Uważa się, że pędy starsze niż trzyletnie powinno się z krzewu wycinać, a konieczne jest wycięcie pędów czteroletnich, które owocowały 3 razy. Po cięciu odmładzającym na krzewie powinno zostać 4-6 pędów jednorocznych i 2-3 pędów dwu- lub trzyletnich. W sumie powinno zostać około 15 pędów na krzewie [1,3]. Usuwamy pędy poprzez przycięcie ich tuż przy ziemi. Skracanie i usuwanie bocznych odgałęzień jest rzadko stosowane - po prostu ucinamy niepotrzebne pędy tuż przy ziemi. Cięcie odmładzające można wykonać po zbiorach, jesienią, zimą lub bardzo wczesną wiosną. Szczególnie polecane jest cięcie po zbiorze, ponieważ łatwiej jest wtedy zauważyć pędy porażone przez przeziernika porzeczkowca i je wyciąć [1].

Bez względu wiek wycinamy u porzeczki [1,3]:
pędy leżące na ziemi, pokładające się, płożące
pędy chore (mączniak)
pędy obumarłe
pędy uszkodzone
pędy porażone przez szkodniki (wielkopąkowiec, przeziernik)
pędy słabe, krzywe, nietypowe i cienkie, nadmiernie zagęszczające krzew
pędy stare : 4-5 letnie (ze środka krzewu)
pędy krzyżujące się i ocierające się o siebie

Na plantacjach stosuje się regularne odmładzające cięcie, w którym usuwane jest około 20% pędów, czyli 5-6 pędów. Plantacje zaniedbane wymagają szczególnego cięcia, które wymaga wycięcia większej ilości pędów.

Najcenniejsze u porzeczki czarnej są pędy skośne, gdyż z nich wyrastają długie roczne odrosty. Pionowe, sztywne pędy pośrodku krzewu są mało wartościowe z punktu widzenia plantatora.

Wycięte pędy pozostawia się w międzyrzędach, następnie rozdrabniaczem sieka lub ręcznie wrzuca się na przyczepę i wywozi poza plantację

Na plantacjach towarowych zwykle przeprowadza się dwa cięcia: zaraz po zbiorze żeby usunąć stare i porażone pędy oraz wiosenne cięcie uzupełniające [1].


Cięcie porzeczki 1. Porzeczka niecięta, 2. Porzeczka prawidłowo przycięta, 3. Porzeczka za bardzo przycięta


Poddział:

Sadownictwo > Cięcie porzeczki czarnej


Pokrewne artykuły:


Źródło:
  1. Cięcie krzewów owocowych, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. 2008.
  2. Rejman A. Ścibisz K., Czarnecki B. 1987. Szkółkarstwo roślin sadowniczych. PWRiL, Warszawa.
  3. Pieniążek S. A. 1968. Sadownictwo. PWN, Warszawa.

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy