Mak polny Papaver rhoeas L.

Nazwa gatunkowa: Mak polny - Papaver rhoeas L. [1]

Rodzina: Makowate - Papaveraceae [1]


Mak polny Papaver rhoeas

Mak polny

Morfologia

Wysokość: 20-90 cm[1] .

Pokrój [].

Kwiaty: średnicy ok. 10 cm, , wyrastają pojedynczo na długich, owłosionych szypułkach. Płatki czerwone, purpurowe, rzadko białe i fioletowe. Prawie wszystkie płatki mogą mieć czarne przebarwienie u nasady płatków. Szypułki kwiatowe wyrastają z kątów liści, mogą być wzniesione lub przeginające się. Kielich kwiatowy zielony, owłosiony, po rozwinięciu się kwiatów odpada. Pręciki liczne, zabarwione na czarno. [1].

Owoce: odwrotnie jajowata, naga torebka, zwana makówką długości 1-2 cm. Pod tarczką nakrywającą torebkę znajdują się otworki, przez które wysypują się nasiona [1].

Łodyga: wyprostowana, rosnąca ku górze, słabo rozgałęziona, owłosiona [1].

Liście: ustawione skrętolegle, owłosione, pojedynczo lub podwójnie pierzasto-sieczne, z ząbkowanym brzegiem. Liście dolne; zwężające się w ogonek, górne; siedzące [1].

Nasiona: drobne, brunatne, długości 0,6-1,0 mm. Nasiona maku w glebie zachowują zdolność przez bardzo długi okres, mogą kiełkować już przy temperaturze +1°C (jesienią lub wiosną). Jesienne siewki maku podczas łagodnych zim mogą przetrwać do wiosny. Nasiona maku zmielone z ziarnami zbóż nadają mące żółte zabarwienie i sprawiają, że mąka ta szybko się psuje [1]

Korzenie: []


Biologia

Długość życia rośliny: roślina jednoroczna [1].

Typ/forma życiowa rośliny: roślina zielna, terofit [1].

Kwitnienie: maj-sierpień [1].

Owocowanie: [].

Rozmnażanie: [].


Ekologia

Pochodzenie:[]

Zasięg terytorialny: Europa; tereny nizinne i podgórskie[1]

Siedliska:pola, uprawy, miedze, rowy, stanowiska ruderalne, wysypiska śmieci, zasobne w azot[1]

Mak polny zaliczany jest do chwastów polnych, szczególnie wśród zbóż ozimych, jarych, rzepaku, i roślin okopowych [1]

Mak polny charakteryzuje się wysoką odpornością na zanieczyszczenia powietrza (spaliny) [1]


Uprawa

Stanowisko: słoneczne[]

Podłoże: zasobne w azot[1]

Nawadnianie: []

Nawożenie: []

Rozmnażanie: []

Mrozoodporność: []


Zastosowanie

  1. Kwiaciarstwo: roślina ozdobna
  2. Zielarstwo: roślina lecznicza
  3. Zielarstwo: roślina barwierska
  4. Przemysł farmaceutyczny [1]

Zielarstwo:

Surowiec zielarski:

Płatki korony maku

Zbiór surowca:

Płatki korony zbiera się podczas kwitnienia maku

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Płatki korony:

  • - alkaloidy (readyna)

Zdjęcia:

Mak na polu

Mak na polu


Źródło:
  1. 1990. Pospolite rośliny środkowej Europy. PWRiL, Warszawa.

Logo internetowy ogród

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy