Nazwa gatunkowa: Mięta pieprzowa - Mentha x piperita L. (pro. sp.) [2]

Synonim: Mentha crispa L. [2]

Synonim: Mentha dumetorum Schult. [2]

Synonim: Mentha X piperita var. piperita L. [2]

Synonim: Mentha aquatica var. crispa (L.) Benth. [2]

Inne nazwy: Mięta []

Rodzina: Jasnotowate - Lamiaceae [2], dawniej Wargowe - Labiateae


Mięta pieprzowa odmiana Mitcham Mentha piperita

Mięta pieprzowa

Odmiana 'Mitcham'

Morfologia:

Wysokość: 30-90 cm [1].

Pokrój: wzniesiona bylina [1].

Kwiaty: różowofioletowe, zebrane w gęste nibykłosy [1].

Owoce: .

Łodyga: cztero-kanciasta. wzniesiona lub płożąca się [1].

Liście: jajowate lub lancetowate, na szczycie zaostrzone, brzegiem ostro i nierówno ząbkowane. Nerwy liści mogą być fioletowo nabiegłe. Zapach po roztarciu aromatyczny, charakterystyczny dla mięty: orzeźwiający, mocny, korzenny itp [1].

Nasiona:

Korzenie:


Biologia:

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia.

Typ rośliny: bylina [1].

Kwitnienie: czerwiec - lipiec [1].

Rozmnażanie: najczęściej wegetatywnie poprzez podział kłączy lub sadzonki, które ukorzeniają się nawet w wodzie, generatywnie poprzez siew nasion - nie zachowują cech rodzicielskich i zdolność kiełkowania oscyluje w granicach 10%.


Ekologia:

Pochodzenie: Anglia [1]

Zasięg terytorialny: Europa [1]

Siedliska: gleby o dużej wilgotności i słonecznej wystawie [1]

Mięta pieprzowa jest mieszańcem mięty wodnej Mentha aquatica oraz mięty zielonej Mentha viridis. Nie występuje w stanie dzikim

Mięta pieprzowa posiada kilka form m.in. forma rubescens o czerwonofioletowym odcieniem łodyg i liści, forma palescens o zielonej barwie liści i łodyg


Uprawa:

Stanowisko: słoneczne lub półcieniste [1]

Podłoże: próchniczne, przepuszczalne, wilgotne [1].

Nawadnianie: dobre

Nawożenie:

Siew do gruntu: kwiecień

Rozstawa przy sadzeniu: 20x40 cm


Zastosowanie:

  1. Zielarstwo: roślina lecznicza
  2. Zielarstwo: lecznictwo ludowe
  3. Zielarstwo: roślina przyprawowa
  4. Zielarstwo: roślina barwierska
  5. Przemysł farmaceutyczny
  6. Przemysł alkoholowy
  7. Przemysł cukierniczy
  8. Przemysł kosmetyczny

Surowiec zielarski:

Liść mięty pieprzowej - Folium Menthae piperitae [1]

Zbiór surowca zielarskiego:

Zbioru dokonuje się przed kwitnieniem rośliny. Zbiera się liście lub szczytowe części rośliny. Suszenie surowca należy przeprowadzić w ciemnym i suchym miejscu możliwie jak najszybciej, w temperaturze do 35°C [1].

Jeżeli surowiec ma być przeznaczony do destylacji, to nie trzeba go suszyć, tylko od razu oddać do przetworzenia [1].

Surowiec nie może być porażony przez choroby takie jak rdza miętowa, szara pleśń [1].

Informacje dotyczące surowca zielarskiego:

Surowiec powinien zawierać co najmniej 1,5% olejku eterycznego [1].

Surowiec jest opisany w FP [1]

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Liście mięty : [1]

Działanie surowca zielarskiego:

Olejek zawarty w surowcu posiada działanie przeciwskurczowe na układ trawienny, wątrobę, drogi żółciowe, przy bólach o podłożu nerwowym. Mentol zawarty w olejku wykazuje działanie antyseptyczne [1].

Leki/Suplementy/Mieszanki:


Barwierstwo:

Mięty, nie tylko pieprzowej, używa się do barwienia skorupek jaj w okresie wielkanocnym []


Ciekawostki:

Mentol otrzymuje się z olejku poprzez wymrażanie [1].


Zdjęcia:

Mięta pieprzowa Mentha piperita Mitcham Mięta pieprzowa Mentha piperita Mitcham

Mięta pieprzowa 'Mitcham'

Mięta pieprzowa 'Mitcham'

Suszenie w polu

Mięta pieprzowa Mentha piperita 'Mitcham' Mięta pieprzowa uprawa polowa Mentha piperita 'Mitcham'

Mięta pieprzowa 'Mitcham'

Suszenie w polu

Mięta pieprzowa 'Mitcham'

Uprawa polowa

Mentha piperita rozłogi i korzenie

Mięta pieprzowa

Rozłogi i korzenie


Odmiany i gatunki pokrewne:

Mięta cytrynowa - 'Hillary's Sweet Lemon Mint'
Melissa lekarska - Melissa officinalis L. - Bylina, której ziele posiada przyjemny, orzeźwiający, cytrusowy zapach

Źródło:
  1. Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, Warszawa.
  2. ITIS. Protokół dostępu: http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=32275 (dostęp 30.1.2015)

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy