Nazwa: Chmiel japoński - Humulus Japonicus Sieb. et Zucc. [1,2]

Angielska nazwa: Japanese hop [2,3]

Niemiecka nazwa: japanischer Hopfen [3]

Inne nazwy: Humulus scandens auct. non (Lour.) Merr. [2]

Rodzina: Konopiowate - Cannabaceae [2]


Morfologia

Wysokość: do 6 m [4].

Pokrój.

Kwiaty: .

Owoce: .

Łodyga: .

Liście: zielone lub z żółtymi i białymi plamami [4] .

Nasiona:

Kłącze:

Korzenie:

Inne cechy:

Biologia

Rozmnażanie: generatywne poprzez nasiona [4].


Ekologia

Pochodzenie: Chiny, Japonia [1,3]

Introdukowanie: Ameryka Północna (USA, Kanada), Europa Środkowa (Węgry) i Południowa (Włochy) [3]


Uprawa

Stanowisko: zacienione dla formy typowej, bardziej słoneczne dla odmian z plamistymi liśćmi [4]

Podłoże: dowolne [4].

Nawadnianie:

Nawożenie:

Rozstawa: przy siewie wysypujemy nasiona w 15 centymetrowych odstępach [4]


Zastosowanie

Roślina ozdobna [3]


Odmiany, gatunki pokrewne i rośliny podobne:

Chmiel zwyczajny Humulus lupulus L. - roślina lecznicza, przyprawowa

Źródło:
  1. Wyjście do Ogrodu Botanicznego w Krakowie (3.9.2014)
  2. USDA. Protokół dostępu: http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=HUJA (dostęp 11.9.2014)
  3. USDA ARS-GRIN. Protokół dostępu: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?19414 (dostęp 11.9.2014)
  4. 1966. Ogród przy domu. PWRiL, Warszawa: 180.