Nazwa gatunkowa: Mangostan właściwy - Garcinia mangostana L. [1]

Inne nazwy: zmaczelina, żółciecz zmakowita

Rodzina: Kluzjowate - Clusiacaceae, a także Dziurawcowate - Guttifearae


Morfologia:

Wysokość: .

Kwiaty: .

Owoce: jagoda o średnicy do 10 cm, podobna do mandarynki. Owoc posiada twardą, purpurową łupinę. Wewnątrz owocu znajduje się żółtawy, soczysty miąższ, a w nim z kolei znajduje się po kilka nasion [1].

Łodyga: .

Liście: zaostrzone, jajowate [1].

Nasiona:

Korzenie:


Biologia:

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia.

TYp/Forma życiowa rośliny: roślina zdrewniała, drzewo [1].

Kwitnienie:.

Rozmnażanie:.


Ekologia:

Zasięg terytorialny: Indonezja [1]

Uprawa: Azja, Cejlon, Afryka, Ameryka [1]


Zastosowanie:

Zielarstwo: roślina lecznicza [1]

Roślina jadalna ze względu na owoce [1]

Kora wykorzystywana jest w garbarstwie skór [1].

Kosmetyka: wyrób mydeł z oleju z nasion [1].


Surowiec zielarski:

Kora mangostanu - Cortex Garciniae mangostanae

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Kora: [1]

garbniki

Działanie surowca zielarskiego:

Przeciwbiegunkowe [1].


Ciekawostki:

Mangostan uważany jest za najsmaczniejszy owoc świata [1].


Źródło:
  1. Lewkowicz-Mosiej T. 2003. Leksykon roślin leczniczych. Świat Książki, Warszawa.

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy