Chinowiec czerwonawy Cinchona succirubra

Nazwa gatunkowa: Chinowiec czerwonawy - Cinchona succirubra Pav.

Rodzina: Marzanowate - Rubiaceae


Morfologia:

Wysokość: do 30m.

Kwiaty: .

Owoce: .

Łodyga: .

Liście: .

Nasiona:

Korzenie:


Biologia:

Typ: drzewo - roślina wieloletnia.

Pokrój: duże drzewo do 30 m.

Kwitnienie:.

Rozmnażanie:.


Ekologia.

Pochodzenie: Ameryka Południowa (Andy).

Zasięg terytorialny:

Uprawa: Jawa, Cejlon, Ameryka Południowa, Tropikalne rejony Afryki.


Zastosowanie:

Zielarstwo: roślina lecznicza.


Zielarstwo:

Surowiec zielarski:

Kora chinowa - Cortex Cinchonae.

Zbiór surowca zielarskiego:

Surowiec pochodzi z młodych pni i gałęzi chinowca. Zbiór odbywa się z plantacji z 6-7 letnich roślin. Korę nacina się nieżelaznymi nożami, zdziera, suszy na słońcu i dosusza w suszarniach w temperaturze 70-80C.

Informacje dotyczące surowca zielarskiego:

Surowiec powinien zawierać co najmniej 6,5% alkaloidów, przeliczonych na średnią masę cząsteczkową chininy i cynchoniny.

Surowiec ma postać zwiniętych rurek, lub rynienek, twardych lecz kruchych. Powierzchnia zewnętrzna barwy brunatnoczerwonej, jest pomarszczona i poprzecznie popękana. Powierzchnia wewnętrzna ma barwę czerwonobrunatną i jest podłużnie prążkowana. Przełam w głębszych warstwach włóknisty. Zapach bardzo słaby, smak wybitnie gorzki. Suchy proszek kory ogrzany w próbówce płomieniem palnika wydziela czerwone dymy, skraplające się w czerwoną ciecz w górnej części probówki.

Surowiec służy do otrzymywania czystych alkaloidów.

Surowiec jest objęty w FP IV,V,VI,VII.

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Alkaloidy (chinina, cynchonina i chinidyna), glikozydowa gorycz, garbniki katechinowe.

Działanie surowca:

Chinina zawarta w surowcu działa obniżająco na temperaturę ciała, hamująco na procesy przemiany materii, przeciwzimniczo (niszczy formy wegetatywne Plasmodium vivax). Chinidyna w postaci soli używana jest jako lek specyficznie nasercowy - w niemiarowości stałej i migotaniu przedsionków. Surowiec w postaci odwarów ma zastosowanie przy leczeniu problemów żołądkowych oraz trawiennych.


Źródło:
  1. Władysław Walewski, Towaroznawstwo zielarskie, Warszawa: PZWL, 1985.