Nazwa gatunkowa: Karczoch zwyczajny - Cynara scolymus L. [zb. 1,2]

Inne nazwy:

Rodzina: Astrowate - Asteraceae, dawniej Złożone - Compositae [1,2]


Morfologia

Wysokość: 70-150 cm[1] .

Kwiaty: koloru niebiesko-fioletowego. Liście okrywy zachodzą na siebie dachówkowato [1]. Kwiaty zebrane są w koszyczkach, które mają jadalne dno kwiatowe . Dna kwiatowe są najbardziej przydatne do spożycia kilka dni przed otwarciem się kwiatów.

Owoce: wydłużona niełupka o kolorze szarobrunatnym, na szczycie niełupki znajduje się puch kielichowy.

Łodyga: gruba, z licznymi włoskami .

Liście: pierzasto-sieczne. Przy ziemi karczoch wytwarza gęstą rozetę z liści. Liście na łodygach są mniejsze i węższe w porównaniu do liści w rozecie. .


Biologia

Długość życia rośliny: roślina roczna[1].

Typ rośliny: rośłina zielna[].

Kwitnienie: lipiec - sierpień (VII-VIII) [1].

Rozmnażanie: [].


Ekologia

Pochodzenie: rejony wokół Morza Śródziemnego

Zasięg terytorialny:[]

Siedliska:[]

Uprawa:Karczoch uprawia się w Europie, w rejonach koło Rosji (Krym), północnej Afryce, Indiach, Cejlonie, Jawie, Brazylii, Stanach Zjednoczonych

Karczoch jest uprawianą odmianą dzikiego karczocha, który w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym nazywa się kardem


Zastosowanie

Roślina ozdobna

Zielarstwo roślina lecznicza

Roślin jadalna, uprawna, warzywo [1,2]. Dno koszyczka kwiatowego po uprzednim przyrządzeniu uznawane jest za niezwykły rarytas [1]


Zielarstwo:

Surowiec zielarski:

Liście karczocha Folium Cynarae scolymi

Ziele karczocha Herba Cynarae scolymi

Zbiór surowca zielarskiego:

[].

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Liście:

  • cynaryna
  • kwasy polifenolowe (kwas kawowy)
  • kwasy organiczne (kwas glikolowy)
  • trójterpeny
  • flawonoidy
  • sole mineralne

Ziele: [2]

  • cynaryna
  • kwasy polifenolowe (kwas kawowy)
  • kwasy organiczne (kwas glikolowy)
  • trójterpeny
  • flawonoidy
  • sole mineralne

Działanie surowca zielarskiego:

Wyciągi: rozkurczowe, żółciopędne i wspomagające wytwarzanie żółci oraz czynności wątroby. Ponadto wyciągi karczochowe wykazują działanie moczopędne, lekko przeczyszczające, oczyszczające organizm i regulują przemianę materii. Wyciągi z karczocha znacząco pomagają przy problemach z miażdżycą .

Preparaty zawierające w swym składzie części karczocha używa się przy kamicy żółciowej, niewydolności nerek i innych problemach z nim i związanych, miażdżycy naczyń krwionośnych, zaburzeniach przemiany materii, cukrzycy i białkomoczu

Forma podania:

Wyciągi


Kulinaria

Skład chemiczny koszyczków kwiatowych:

  • wielocukry (pektyny, śluzy)
  • kwasy organiczne
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • fitosterole
  • cynarozyd (glikozyd flawonowy), kortykoid,
  • enzymy

Zdjęcia:

Karczoch zwyczajny Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny


Odmiany, gatunki pokrewne i rośliny podobne:

Popłoch pospolity Onopordon acanthium L. [1]
Ostropest plamisty Silybum marianum (L.) Gaertn. [1]

Źródło:
  1. 1962. Przewodnik do oznaczania roślin. PWRiL, Warszawa.
  2. 2003. Leksykon roślin leczniczych. Świat Książki, Warszawa.

Logo internetowy ogród

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy