Brokuł włoski Brassica oleracea var. italica Plenck

Nazwa gatunkowa: Brokuł włoski - Brassica oleracea var. italica Plenck [1]

Inne nazwy:

Rodzina: Kapustowate - Brassicaceae [1]


Morfologia

Wysokość: 30-100 cm[] .

Pokrój [].

Kwiaty: zebrane w zbity, prawie baldaszkowaty kwiatostan nazywany różą. Po dojrzeniu róży, róża staje się luźna, pąki z kwiatami ulegają otwarciu [].

Owoce: łuszczyna [].

Łodyga: skrócona, zgrubiała, zakończona różą z kwiatami [].

Liście: zewnętrzne: długie,z ogonkami, wzniesiona, brzeg blaszki jest powcinany (bardziej niż u kalafiora), barwy ciemnozielonej lub ciemnozielonej z fioletowymi akcentami, liście pokryte są nalotem woskowym [].

Nasiona: brunatne, kuliste []

Kłącze: []

Korzenie: dobrze rozwinięty, podobny do kalafiora []

Inne cechy: []


Biologia

Długość życia rośliny: roślina jednoroczna[].

Typ/forma życiowa rośliny: roślina zielna[].

Kwitnienie: [].

Owocowanie: [].

Rozmnażanie: [].


Ekologia

Pochodzenie:[]

Zasięg terytorialny:[]

Siedliska:[]


Uprawa

Stanowisko: słoneczne, brokuł jest wrażliwy na niedobór światła, szczególnie jego rozsada[]

Podłoże: pH 6.5-7.0[]

Temperatura uprawy: Brokuł jest w stanie rosnąć w zakresie temperatur 5-20°C, przy czym niekorzystna temperatura uprawy wynosi ponad 26°C. Brokuł pochodzi z rejonów o chłodniejszym umiarkowanym klimacie i toleruje niższe temperatury uprawy niż kalafior[]

Nawadnianie: wymagane, ponieważ brokuł jest wyjątkowo wrażliwy na niedobór wody[]

Nawożenie: []

Rozmnażanie: najczęściej z rozsady, sporadycznie uprawiany jest z siewu[]

Mrozoodporność: []


Po uprawie brokułu zaleca się 4 letnią przerwę w uprawie roślin kapustnych na danym polu. Do najważniejszych zabiegów podczas uprawy należy nawożenie pogłówne oraz odchwaszczanie pola


Znaczenie gospodarcze

Brokuł jest rośliną warzywną uprawianą w wielu krajach. Najwięcej brokułu uprawia się w Stanach Zjednoczonych (ok. 500 tys. t/rok) oraz w Meksyku (ok. 300 tys. t/rok). W Polsce brokuł nie jest jeszcze popularny ale z roku na rok jego produkcja (ok. 50 tys. t/rok) zwykle rośnie


Zastosowanie

  1. Warzywnictwo: roślina warzywna

Zielarstwo:

Surowiec zielarski:

Kwiatostan brokułu

Zbiór surowca:

Przed rozwinięciem się pąków kwiatowych

Informacje dotyczące surowca zielarskiego:

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Glukozynolany, cukry, błonnik, witaminy

Działanie i stosowanie surowca zielarskiego:

Glukozynolany zawarte w brokule i w innych warzywach kapustnych mogą mieć działanie przeciwnowotworowe

Leki/Suplementy/Mieszanki:


Ciekawostki:


Odmiany, gatunki pokrewne i rośliny podobne:

Miniaturka Nazwa rośliny
Kalafior Brassica oleracea var. botrytis L.

Źródło:
  1. Brassica cretica Lam.. The Plant List. Protokół dostępu: (dostęp )

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy