Aster nowoangielski Aster novae-angliae

Nazwa: Aster nowoangielski - Aster novae-angliae L. [1,2]

Rodzina: Astrowate - Asteraceae[], dawniej Złożone - Compositae[1,2]

Morfologia:

Wysokość: 120-180 cm [1], 120-200 cm [2]

Kwiaty: licznie zgrupowane w górnej części łodygi, koszyczki z kwiatami języczkowatymi w kolorze różowym, różowo-fioletowym, czerwonym, niekiedy niebieskim i białym [1].

Owoce:

Łodyga: proste, wzniesione [1], owłosione [1,2].

Liście: lancetowate, owłosione [1], z całym brzegiem, o sercowatej podstawie, gęsto rozmieszczone na roślinie [2].

Nasiona:

Korzenie:


Biologia:

Typ: roślina wieloletnia, zimująca w polskich warunkach [2]

Pokrój: wzniesiona bylina [2]

Kwitnienie: wrzesień - listopad (IX-XI) [1], sierpień-październik (VIII-X)[2]

Rozmnażanie: siew, przez podział i sadzonkowanie [1].


Ekologia:

Pochodzenie: Ameryka Północna []


Uprawa/Ochrona:

Stanowisko: słoneczne, półcień [2]

Podłoże: zasobne w składniki pokarmowe [1]

Nawadnianie:

Rozstawa: rozstawa bardzo często zależy od wysokości roślin. W przypadku astra nowoangielskiego można zastosować rozstawę 70-100 cm [2], a nawet większą.

Nawożenie:

Rozmnażanie: do celów dekoracyjnych - przez podział i z sadzonek zielnych. Zazwyczaj rośliny dzieli się w sierpniu-wrześniu [2]

W uprawie na astrach bardzo często pojawia się mączniak właściwy[2]. Jest to przypadłość dotykająca większość roślin z rodziny Asteraceae, których wegetacja trwa do końca jesieni.


Zastosowanie:


Opis:

Aster ten jest ceniony ze względu na kwitnienie w okresie, kiedy większość roślin jest już nieatrakcyjna. Warto zapamiętać (szczególnie studenci ogrodnictwa), że Astry: nowoangielski, nowobelgijski, krzaczasty (karłowy) i gawędka są ważnymi bylinami lata i jesieni [2].


Odmiany i gatunki pokrewne:

  1. Aster alpejski Aster alpinus L. [2]
  2. Aster gawędka Aster amellus L. [2]
  3. Aster krzaczasty, karłowy Aster dumosus L. - jasnofioletowe kwiaty [2]
  4. Aster nowobelgijski Aster novi-belgii L. [2]

Źródło:
  1. Chlebowski B., Mynett K. 1982. Kwiaciarstwo. PWRiL, Warszawa.
  2. Kiljańska I. (Red.) 1971. Kwiaciarstwo. PWRiL, Warszawa.