Nazwa gatunkowa: Miłek wiosenny - Adonis Vernalis L.

Nazwa angielska: Spring adonis (Am.)

Nazwa francuska: Adonide du printemps, Adonis du printemps, Grand oeil de boeuf

Nazwa niemiecka: Fruhlings-Adonisroschen

Rodzina: Jaskrowate - Ranunculaceae


Morfologia:

Wysokość: 20-40 cm.

Kwiaty: o płatkach korony w kolorze żółtym, zakończone na szczycie ząbkami. Płatków korony zazwyczaj jest około 16 sztuk, działek kielicha 5 omszonych. Pręcików i słupków występuje wiele (charakterystyczne dla tej rodziny).

Owoce: szarozielone, owłosione, owalne, wielokrotne, złożone z jajowatych orzeszków (według starych źródeł pestkowce, lub niełupki).

Łodyga: walcowate, lekko bruzdowane, prawie nagie, w górnej części owłosiona i gęściej ulistniona. Dwa rodzaje pędów: kwiatowe i płonne. Pędy płonne zakończone są skupieniem liści, a płodne kwiatami.

Liście: dolne lekko pochwiaste, górne siedzące, potrójnie lub wielokrotnie-pierzasto-sieczne. Wycinki liścia są równowąskie lub prawie nitkowate.

Nasiona:

Korzenie: krótkie, grube kłącze, barwy ciemnobrunatnej, wydające kilka pędów.


Biologia:

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia.

Pokrój: niska bylina - roślina zielna trwała.

Kwitnienie: kwiecień - maj (IV-V)

Rozmnażanie: wegetatywnie.


Ekologia:

Pochodzenie:

Zasięg terytorialny: Azja, Europa. W Polsce spotykany na Lubelszczyźnie, Kielecczyźnie i Wyżynie Małopolskiej.

Siedliska: gleby wapienne

Miłek wiosenny jest pod ochroną. Uprawiany jest na plantacjach.


Uprawa:

Stanowisko: słoneczne

Podłoże: próchniczne, niezbyt wilgotne.

Nawadnianie: umiarkowane

Nawożenie:


Zastosowanie:

Zielarstwo: roślina lecznicza

Zielarstwo: roślina trująca

Zielarstwo: roślina barwierska - z korzenia otrzymuje się żółty barwnik.

Kwiaciarstwo: Roślina ozdobna: do ogrodów skalnych


Zielarstwo

Surowiec zielarski:

Ziele miłka wiosennego - Herba Adonidis vernalis.

Zbiór surowca zielarskiego:

Termin zbioru: Kwiecień - Maj.

Zbioru ziela dokonujemy podczas kwitnienia rośliny na wiosnę. Suszenie przeprowadzamy w suszarni lub w suchym i cienistym miejscu. Temperatura podczas suszenia nie powinna przekroczyć 40°C.

Przechowywanie surowca: surowiec mianowany i przeznaczony do receptur powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach o niewielkiej pojemności, z ciemnego szkła. Większe ilości surowca przechowuje się w blaszanych pojemnikach z hermetycznym zamknięciem.

Informacje dotyczące surowca zielarskiego:

Surowiec zielarski pochodzi z upraw krajowych oraz częściowo z importu.

Surowiec zapachu nie posiada, smak jest gorzki.

Surowiec należy do wykazu B, i jest objęty FP IV.

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Glikozydy nasercowe kardenolidowe (cymaryna, adonitoksyna, adonitoksol, wernadygina), flawonoidy (luteolina, apigenina, orientyna, izoorientyna, adoniwernit), żywice, saponiny trójterpenowe, alkohol cukrowy (adonitol).

Działanie surowca zielarskiego:

Glikozydy zawarte w surowcu wykazują podobny wpływ na pracę serca co glikozydy naparstnicy (wełnistej i purpurowej), zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Glikozydy te są jednak mniej toksyczne, działają szybciej oraz nie odkładają się w organizmie. Ziele działa uspokajająco, rozszerza naczynia nerkowe i działa moczopędnie. Stosowane jest w chorobach sercowych w postaci naparu i nalewki.

Leki/Suplementy/Mieszanki:

  1. Cardiol - zawiera: Tinctura Adonidis vernalis titrata (receptura zawiera ziele mianowane o mocy 6,5-9 jednostek gołębich)

Zastrzeżenia:

Największa jednorazowa dawka surowca wynosi 1,0 g, a dzienna 3,0 g. Zbyt duże spożycie może spowodować ciężkie zatrucie (wymioty, nudności itp.) .


Zdjęcia:

Miłek wiosenny Adonis vernalis

Miłek liście


Źródło:
  1. Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, Warszawa.
  2. Mowszowicz J. 1985. Przewodnik do oznaczania krajowych roślin zielarskich. PWRiL, Warszawa.
  3. Lewkowicz-Mosiej T. 2003. Leksykon roślin leczniczych. Świat Książki, Warszawa.
  4. Grzegory J. 1966. Ogród przy domu. PWRiL. Warszawa.

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy