Aktinidia chińska Actinidia chinensis Planch. - Internetowy Ogród

Nazwa gatunkowa: Aktinidia chińska - Actinidia chinensis Planch.

Nazwa angielska: Yangtao actinidia

Nazwa francuska: Actinidie de China

Nazwa niemiecka: Chinesischer Strahlengriffiel

Inna nazwa: Agrest chiński, Kiwi

Rodzina: Aktinidiowate - Actinidiaceae


Morfologia:

Wysokość: do 8 m.

Kwiaty: roślina dwupienna, w zależności od odmiany może mieć różny kolor kwiatów: kremowy, żółty, pomarańczowy. Kwiaty zakwitają w kątach liści.

Owoce: jadalne. Z kształtu owalna, zielonawożółta lub jasnobrunatna, owłosiona, aromatyczna, soczysta jagoda. Jagoda ma smak podobny do agrestu.

Nasiona:

Łodyga: młode pędy są wijące, czerwonawo owłosione.

Liście: liście kształtu sercowatego, owłosione. Liście od spodu są czerwonawe.


Biologia:

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia.

Pokrój: czepne drzewiaste pnącze.

Liczba chromosomów: 2n=116,160

Rozmnażanie: generatywnie z nasion, wegetatywnie z sadzonek i odkładów.


Ekologia:

Zasięg terytorialny: rejony górskie zachodnich i środkowych Chin (w tym rejony subtropikalne, tropikalne i umiarkowane), Amur, czarnomorskie wybrzeże Kaukazu, a także Japonia.

Uprawy: Nowa Zelandia, Kalifornia (USA), ciepłe kraje południowo-zachodniej i środkowej Europy.


Zastosowanie:

Roślina uprawiana na owoce.

Przemysł spożywczy - spożywany jest owoc pod nazwą kiwi. Służy do robienia deserów, galaretek, win owocowych, syropów, kisieli, marmolady, kompotów.

Zielarstwo: Roślina lecznicza.

Surowiec zielarski:

Owoce aktinidii - Fructus Actinidia chinensis.

Surowiec zawiera:

Owoce aktinidii zawierają: cukry (glukoza, fruktoza), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy), białka, skrobię, błonnik, pektyny, bardzo dużą ilość witaminy C (około 700 mg%), glikozydy nasercowe, olejek eteryczny, fitoncydy, sole mineralne (zasobne w potas (K), fosfor (P), żelazo (Fe), chrom (Cr)).

Zawarte w owocu witaminy ulegają w małym stopniu rozkładowi podczas obróbki termicznej, kulinarnej.

Działanie:

Aktinidia stosowana jest przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, a także ze względu wysokie właściwości odżywcze jako środek wzmacniający.

Napar i sok z owoców używany jest jako środek odflegmiający, przeciwbólowy, zapobiegający krwawieniu dziąseł.

Owoce aktinidii można podawać dzieciom, kobietom karmiącym i osobom starszym w czasie przeziębień i grypie jako uzupełnienie do stosowanych leków i witamin (nie poleca się aby organizm przyjmował witaminy wyłącznie w postaci tabletek).

Owoc skuteczny w leczeniu szkorbutu, zawiera nawet 10-15 krotnie więcej witamin od cytryn.


Odmiany i gatunki pokrewne:


Źródło:
  1. Teresa Lewkowicz-Mosiej, Leksykon roślin leczniczych, Świat Książki, Warszawa 2003 r.
  2. P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminę C, Wydanie III, PWRiL, Warszawa 1987 r.

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy