Nazwa gatunkowa: Akka Sellowa - Acca sellowiana (O. Berg.) Burret [1,2,3]

Nazwa angielska: Pineaple guava [1]

Nazwa francuska: Goyavier ananas, Goyavier du Brasil, Feijoa sellowiana [1]

Nazwa niemiecka: Feijoa, Ananasguave, Pineapple Guava [1]

Inne nazwy:

Rodzina: Mirtowate - Myrtaceae [1,2]


Morfologia:

Wysokość:

Pokrój: wieczniezielony rozłożysty krzew o pokroju drzewiastym [1].

Kwiaty: dwukolorowe: białe na zewnątrz, a wewnątrz czerwone. Zakwitają pojedynczo w kątach liści [1]. Kielich omszony [?]. Kwiaty są jadalne, tak jak owoce. Częścią jadalną kwiatów są mięsiste płatki o specyficznym słodkim smaku[1].

Owoce: jadalne. Na jesień, gdy dojrzeją, opadają na ziemię z drzewa. Owoce są duże, owalne lub kuliste. Są to jagody z wieloma nasionami i delikatnym miąższem o zapachu truskawki lub ananasa [1].

Liście: drobne, skórzaste, naprzeciwległe, o wierzchniej stronie błyszczącej, spodniej - koloru srebrzystoszarego [1].

Nasiona:.

Łodyga:


Biologia:

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia [1].

Typ rośliny: krzew [1].

Rozmnażanie: przez nasiona.

Akka potrzebuje 50 dni spoczynku zimowego do zakwitnięcia []


Ekologia:

Zasięg terytorialny: Brazylia, Urugwaj, Argentyna [1], Paragwaj [2].

Uprawa: Nowa Zelandia, Australia, Kalifornia (USA), Południowa Francja i Algieria [1].


Uprawa:

Stanowisko: Słoneczne, toleruje częściowe zacienienie [].

Przez pierwsze lata Akka powoli rośnie i jest bardzo wrażliwa na wiatr i inne warunki pogodowe. Podczas dojrzewania owoców potrzebuje regularnego podlewania. []


Zastosowanie:

Kwiaciarstwo: Roślina ozdobna z kwiatów i liści, także jako roślina doniczkowa w krajach o umiarkowanym klimacie [1,2].

Zielarstwo: roślina lecznicza [1].


Zielarstwo

Surowiec zielarski:

Owoce akki - Fructus Accae sellowianae [1]

Zbiór surowca zielarskiego:

Zbioru należy dokonać tuż przed opadnięciem owoców z drzewa, aby zapobiec zabrudzeniu się owoców. Przejrzały owoc posiada brązowe zabarwienie miąższu. Przechowywanie świeżych owoców może trwać około 1 miesiąca. Zamrożone owoce przez około rok nadają się do spożycia.

Skład chemiczny surowca zielarskiego:

Cukry, kwasy organiczne (kwas maleinowy), olejek eteryczny, związki jodu [1]

Działanie surowca zielarskiego:

Owoce: Reguluje czynność tarczycy. Może służyć jako suplement do diety bez soli ze względu na dużą ilość jodu. Ponadto działa wzmacniająco, ułatwia trawienie i zapobiega miażdżycy. Olejku eterycznego z owoców używa się w dermatologii i przy leczeniu zapaleń skórnych [1].


Kulinaria:

Z owoców oraz płatków kwiatowych można przyrządzać dietetyczne, potrawy, sałatki oraz desery. Płatki kwiatowe są bardzo dekoracyjne i efektywnie upiększają potrawy.


Źródło:
  1. 2003. Leksykon roślin leczniczych. Świat Książki, Warszawa:14,15.
  2. Acca sellowiana. USDA ARS-GRIN. Protokół dostępu: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?319761 (dostęp 21.4.2015)
  3. Cangahuala-Inocente G. C., Silveira V., Caprestano C. A., Floh E. I. S, Guerra M. P. 2014. Dynamics of physiological and biochemical changes during somatic embryogenesis of Acca sellowiana. Prtokół dostępu: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11627-013-9563-3 (22.4.2015)

Logo internetowy ogród

Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka)

Skomentuj jako pierwszy