Nazwa gatunkowa: Klon cukrowy - Acer saccharum Marschall [1]

Rodzina: Mydleńcowate - Sapindaceae [2], dawniej Klonowate - Aceraceae [1]

Morfologia

Klon cukrowy Acer saccharum - pokrój

Klon cukrowy - pokrój

Wysokość: do 40 m [1].

Kwiaty: koloru żółto-zielonego, z długimi owłosionymi szypułkami, kwiaty zebrane są w baldachogronach. Klon cukrowy zakwita przed rozwojem liści [1].

Owoce: skrzydlaki ze skrzydełkami ustawionymi prawie równolegle względem siebie [1].

Łodyga/Pień/Gałęzie: po nacięciu gałązek lub pni pojawia się sok mleczny, który w okresie wiosennym zawiera dużo cukrów [1].

Liście: podobne do klonu pospolitego (Acer platanoides), 3-5-klapowane, szerokości 8-15 cm, od spodu szarawe i owłosione w kątach nerwów. Liście na jesień przebarwiają się na kolor czerwony i pomarańczowy [1].

Biologia

Długość życia rośliny: roślina wieloletnia, zimująca w polskich warunkach.

Pokrój: roślina zdrewniała, drzewo [1].

Kwitnienie: kwiecień, przed rozwojem liści [1].

Rozmnażanie: generatywnie poprzez siew nasion [1].

Ekologia

Pochodzenie: Wschodnia część Ameryki Północnej [1]

Zasięg terytorialny: Kanada, rejony USA położone przy Oceanie Atlantyckim [1]

Siedliska: lasy liściaste i mieszane [1]

Uprawa

Stanowisko: słoneczne

Podłoże: średnio zwięzłe .

Nawadnianie:

Nawożenie:

Mrozoodporność: gatunek wytrzymały na mrozy [1]

Przy nabywaniu nasion należy uwzględnić lokalizację mateczników, aby pochodziły one z rejonów położonych bardziej na północ (chłodniejszy klimat) [1].

Zastosowanie:

  1. Szkółkarstwo: szkółkarstwo ozdobne - bardzo dekoracyjne drzewo podczas jesieni
  2. Przemysł spożywczy - z klonów cukrowych pozyskuje się cukier klonowy, sok zawiera około 3% cukrów
  3. Dendrologia

Systematyka

Klon cukrowy należy do rodzaju Klon Acer L. [1,2]

Źródło:
  1. Bugała W. 1991. Drzewa i krzewy dla terenów zieleni. PWRiL, Warszawa.
  2. Acer L. ITIS. Protokół dostępu: http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=28727 (dostęp 29.3.2015)
Menu :