Ziemia liściowa


Powstaje w wyniku rozkładu liści z drzew i krzewów, w tym owocowych, jak i ozdobnych. Należy wystrzegać się wytwarzania ziemi z liści dębu, olszy, orzecha, ponieważ zawierają garbniki oraz substancje toksyczne dla innych roślin, takie jak Juglon. Pożądanymi liśćmi do wyrobu ziemi liściowej będą liście: klonu, topoli, lipy, brzóz, buków i drzew owocowych. Liście kasztanowców po wyschnięciu dają małą ilość masy. Ziemia liściowa jest stosunkowo uboga w składniki pokarmowe. Posiada odczyn zasadowy lub słabo kwaśny o pH 6-7,5. Ze względu na dużą zawartość próchnicy, ziemia ta posiada dużą pojemność wodną i powietrzną oraz strukturę gruzełkowatą. Stosowana jest jako domieszka do innych ziem w celu poprawienia właściwości fizycznych. Odgrywa dużą rolę przy przygotowywaniu mieszanek do uprawy wielu roślin. Stanowi również podstawowy składnik ziemi do wysiewu nasion. Ziemię liściową szczególnie poleca się wysiewie nasion drzew.


Artykuły pokrewne:

Gleba i ziemie pomocnicze (Rośliny ozdobne)


Źródło:
  1. Kwiaciarstwo - Podręcznik dla techników ogrodniczych, wydanie V poprawione, PWRiL 1971