Bokashi - wstęp do kompostowania

Bokashi jest to metoda kompostowania, która została wynaleziona we wschodniej Azji i zyskuje ostatnio na popularności, głównie dzięki swojej innowacyjności i możliwości szybkiego przygotowania naturalnego nawozu dla roślin.

Co to jest Bokashi?

Bokashi to japońskie słowo w tłumaczeniu znaczące "sfermentowana masa organiczna". Za kraj, w którym wynaleziono Bokashi można uznać Japonię. Metoda bokashi określana jest również jako fermentacja bokashi, choć zamiast drożdży używane są efektywne mikroorganizmy (głównie bakterie) w środowisku, względnie beztlenowym.


Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia. Po dodaniu komentarza i wróceniu do strony należy ją odświeżyć, klikając klawisz na klawiaturze F5 (aby uniknąć podwojenia wpisu).

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka). Komentując wpis wyrażasz zgodę na przetwarzanie i przechowywanie danych związanych z tożsamością w internecie.

Skomentuj jako pierwszy

Menu :