Nazwa choroby: Mączniak rzekomy dyniowatych

Nazwa sprawcy choroby: Pseudoperonospora cubensis (Berk. & M.A. Curtis) Rostovzev [1]

Inne nazwy sprawcy choroby:


Systematyka: [1]

Królestwo Chromista

Gromada: Oomycota

Klasa: Oomycetes

Rząd: Peronosporales

Rodzina:Peronosporaceae


Występowanie i szkodliwość:

Grzyb Pseudoperonospora cubensis atakuje wiele gatunków roślin z rodziny dyniowatych.

W Polsce stanowi poważne zagrożenie w uprawie ogórka, szczególnie w uprawie polowej. Podczas wilgotnego lata mączniak rzekomy pojawia się także na dyni.


Objawy:

Najczęściej mączniaka rzekomego dyniowatych spotyka się na liściach ogórka. Ponadto objawy choroby mogą wystąpić na liścieniach i pędach ogórka.

Na porażonych liściach powstają zielonkawo-żółte plamki (ok. kilka mm średnicy), które po pewnym czasie żółkną lub brunatnieją. Po dłuższym czasie zainfekowane miejsca na liściach usychają

Przy wilgotnej pogodzie na dolnej stronie liści w miejscach, gdzie znajdują się przebarwienia, mogą pojawić się brunatno-fioletowe sporangia grzyba.

Rośliny, u których patogen uszkodził znaczną ilość tkanek, usychają.


Rozwój choroby

Podejrzewa się, że sprawca mączniaka rzekomego dyniowego nie jest w stanie przetrwać okresu zimowego w polskich warunkach klimatycznych. Natomiast patogen może przezimować w uprawach ogórka pod osłonami.

Grzyb rozprzestrzenia się przy pomocy sporangiów, które przenoszone są przez wiatr w odległe miejsca.

W krajach o ciepłym klimacie patogen jest w stanie przezimować na roślinach w postaci grzybni

Istnieje hipoteza, że do zakażeń roślin mączniakiem rzekomym dyniowatych w naszym kraju dochodzi poprzez zarodniki, które są przynoszone przez wiatr z cieplejszych krajów.

Patogen rzadko tworzy oospory w polskich warunkach klimatycznych, więc nie są one brane pod uwagę jako znaczący czynnik chorobotwórczy.


Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby:


Etiologia

Patogen posiada charakterystyczne bezbarwne sporangiofory, które są dychotomicznie (podwójnie) rozgałęzione w szczytowej części.

Sporangia grzyba są kształtu eliptycznego i są pozbawione barwy.

Przy temperaturze 10-20 °C i obecności kropli wody na tkankach rośliny ze sporangium grzyba uwalniane są zoospory.


Profilaktyka i zwalczanie

Zalecany jest dobór odmian roślin odpornych, bądź tolerujących mączniaka rzekomego. Odmiany ogórka o podwyższonej tolerancji na mączniaka: Atlas F1, Aladyn F1, Izyd F1 i inne.

Uprawy roślin z rodziny dyniowatych należy umieszczać z dala od łąk, zbiorników wodnych i zadrzewień.

Patogen jest w stanie bardzo szybko rozprzestrzenić się na plantacji (w ciągu kilku dni) i wyrządzić poważne szkody, dlatego zwalczanie choroby jest utrudnione.

Należy podjąć zabiegi profilaktyczne w celu zapobiegnięcia epidemii poprzez opryskiwanie środkami ochrony roślin zgodnie z sygnalizacją lub z chwilą wystąpienia początkowych objawów choroby.


Środki ochrony, które można użyć do zwalczania mączniaka rzekomego dyniowatych w okresie wzrostu i rozwoju roślin:

Opryskiwanie roślin przeprowadza się od początku czerwca co 7-10 dni lub według zaleceń. Odmiany tolerancyjne należy także opryskiwać, jednak rzadziej (co 10-14 dni) i roztworami bardziej rozcieńczonymi (30-50% normalnej dawki środka).


W uprawie pod osłonami można stosować następujące środki ochrony roślin przeciwko mączniakowi:

Zabieg opryskiwania wspomnianymi preparatami przeprowadza się co 7-10 dni od początku objawów choroby.


Artykuły pokrewne i podobne:


Powrót do poddziału Fitopatologia


Źródło:
  1. . Species fungorum. Protokół dostępu: (dostęp )


Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia. Po dodaniu komentarza i wróceniu do strony należy ją odświeżyć, klikając klawisz na klawiaturze F5 (aby uniknąć podwojenia wpisu).

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka). Komentując wpis wyrażasz zgodę na przetwarzanie i przechowywanie danych związanych z tożsamością w internecie.

Skomentuj jako pierwszy

Menu :