Nazwa choroby: Mączniak prawdziwy dyniowatych

Podana choroba ma zazwyczaj dwóch sprawców:

Nazwa sprawcy choroby: Erysiphe orontii Castagne [1]

Inne nazwy sprawcy choroby:

Nazwa sprawcy choroby: Sphaeroteca fusca (Fr.) U. Braun & Shishkoff [1]

Inne nazwy sprawcy choroby:


Występowanie i szkodliwość

Mączniak prawdziwy dyniowatych jest bardzo groźną chorobą w uprawie ogórka pod osłonami. Natomiast w uprawie polowej ogórka mączniak prawdziwy nie ma większego znaczenia (prawdopodobnie ze względu na bardzo szybki wzrost, krótką wegetację, i niskie koszty produkcji [brak osłon]).

Mączniak prawdziwy dyniowatych może pojawić się w uprawie polowej na cukinii, dyni, melonie, patisonie i roślinach dziko rosnących. Najczęściej mączniak prawdziwy dyniowatych pojawia się na wspomnianych roślinach w drugiej połowie lata lub jesienią.


Objawy choroby:

Oba patogeny objawiają się poprzez mączysty nalot grzybni i zarodnikowania konidialnego na powierzchni liści i łodyg.

Początkowe objawy choroby to pojawienie plam mączystego, białego nalotu zazwyczaj na górnej stronie liści. Później plamy rozrastają się i łączą przez co mnogą pokryć nawet całą powierzchnie liści. W zaawansowanym etapie choroby mączysty nalot zmienia barwę na biało-szary. Ostatecznie patogeny mogą doprowadzić też do brunatnienia i zamierania liści i szczytów łodyg. Mączniak prawdziwy dyniowatych powoduje obniżenie ilości i jakości plonu.


Etiologia:

Mączniak prawdziwy dyniowatych wywoływany jest przez jednego lub oba patogeny Erysiphe orontii i Sphaerotheca fusca. Obydwa patogeny porażają różną liczbę gatunków w uprawie i poza uprawami. Te dwa patogeny na roślinach dyniowatych rzadko wykształcają otocznie. Z kolei stadia konidialne wspomnianych patogenów są bardzo podobne i utrudniają określenie gatunku grzyba.


Rozwój choroby:

Charakterystycznym objawem dla mączniaków jest mączysty nalot, który jest wynikiem obecności strzępków, trzonków i zarodników konidialnych (oidia) grzybów.

W czasie wegetacji roślin oba gatunki grzybów porażają rośliny poprzez zarodników konidialnych.

Stadium workowe (otocznie) - prawie nie bierze udziału w porażeniu roślin, ponieważ rzadko jest przez dane grzyby osiągane.

Grzyby zimują na roślinach trwałych i dwuletnich, a także na roślinach uprawianych w szklarniach. Do infekcji pierwotnej dochodzi poprzez zarodniki konidialne

Infekcja pierwotna może być wywołana także przez zarodniki workowe, pochodzące z otoczni rozwiniętych na innych gatunkach żywicielskich.


Czynniki sprzyjające rozwojowi choroby:


Profilaktyka i zwalczanie choroby:

Należy wybierać odmiany odporne lub tolerujące mączniaka

Po stwierdzeniu objawów rośliny opryskiwać wybranymi środkami co 7-14 dni

W uprawie pod osłonami można stosować środki takie jak: Ipotar 600 Sc, Nimrod 250 EC, Timorex Gold 24 EC, Tiotar 80 WP, Tiotar 800 SC. Środków zawierających związki siarki nie zaleca się stosować w słoneczne dni. Środki kontaktowe należy dokładnie nanieść na górną i dolną powierzchnię liści. Zwalczanie mączniaka za pomocą środków chemicznych ma sens tylko wtedy, gdy choroba poraziła niewielką część plantacji. PLantacje nasienne ogórka należy szczególnie chronić przed mączniakiem. Środki używane przy mączniaku rzekomym dyniowatych mogą być także używane przy zwalczaniu mączniaka prawdziwego.


Artykuły pokrewne i podobne:


Powrót do poddziału Fitopatologia


Źródło:
  1. Golovinomyces orontii. Species fungorum. Protokół dostępu: (dostęp )
  2. Sphaeroteca fusca. Species fungorum. Protokół dostępu: (dostęp )


Pozostaw komentarz

Należy wypełnić prosty test (poniżej). Najedź myszką na kwadrat obok napisu 'Nie jestem robotem' i naciśnij lewy przycisk myszy komputerowej. Po przejściu testu można wysłać komentarz. Przepraszamy za utrudnienia. Po dodaniu komentarza i wróceniu do strony należy ją odświeżyć, klikając klawisz na klawiaturze F5 (aby uniknąć podwojenia wpisu).

*Komentując wpis, akceptujesz jednocześnie paragraf nr 9 regulaminu wortalu (patrz stopka). Komentując wpis wyrażasz zgodę na przetwarzanie i przechowywanie danych związanych z tożsamością w internecie.

Skomentuj jako pierwszy

Menu :